
Υπάρχουν φορές που ο πολίτης επισκέπτεται ένα αστυνομικό τμήμα για κάποια υπόθεσή του και του ανακοινώνεται ότι έχει εκκρεμούσα καταδίκη από ποινικό δικαστήριο, για το οποίο συνήθως ο πολίτης δεν γνωρίζει τίποτα. Πάντοτε γίνεται έλεγχος από το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. σε όσους επισκέπτονται ένα αστυνομικό τμήμα για το αν υπάρχουν εις βάρος τους φυγόποινες αποφάσεις.
Μια τέτοια περίπτωση συμβαίνει όταν δεν έλαβε καν κλήση ο πολίτης για την δίκη και ως εκ τούτου δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο ούτε εκπροσωπήθηκε στη δίκη από συνήγορο.
Στην περίπτωση αυτή, εφόσον δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης, μπορεί ο καταδικασθείς να κάνει αίτηση ακύρωσης της καταδικαστικής απόφασης ποινικού Δικαστηρίου, να ζητήσει δηλαδή ακύρωση της ερήμην απόφασης εναντίον του.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις και ποια η διαδικασία για την αίτηση ακύρωσης της καταδικαστικής απόφασης ποινικού Δικαστηρίου
Η αίτηση ακύρωσης της καταδικαστικής απόφασης ποινικού Δικαστηρίου, αφορά μόνο στην καταδίκη για τέλεση πλημμελήματος και θεμελιώνεται μόνο εφόσον ο κατηγορούμενος δεν βρέθηκε στην κατοικία του από τον δικαστικό κλητήρα και έτσι κλητεύθηκε σαν να ήταν άγνωστη η διαμονή του, ενώ στην πραγματικότητα η διαμονή του ήταν γνωστή, αλλά δεν αναζητήθηκε σε αυτήν, με αποτέλεσμα να μην λάβει γνώση της δικασίμου.
Σημειώνεται ότι δεν αρκεί η πρόσκαιρη απουσία από την κατοικία του, αλλά θα πρέπει η κατοικία του να έχει εγκαταλειφθεί και η απουσία του να είναι σχετικά μακρά και να μην είναι γνωστή η νέα κατοικία.
Οι λόγοι που θα πρέπει να επικαλεστεί ο ερημοδικασθείς είναι ότι κατά την επίδοση του κλητηρίου θεσπίσματος δεν ήταν αγνώστου διαμονής, και να καθορίζει συγχρόνως και τον τόπο στον οποίο τότε διέμενε. Η αίτηση γίνεται μέσα σε προθεσμία οκτώ ημερών από την εκτέλεση της απόφασης ή και πριν από την εκτέλεση, με αίτηση στον γραμματέα του δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση ή του
δικαστηρίου του τόπου εκτέλεσης.
Στην αίτηση ακύρωσης της καταδικαστικής απόφασης ποινικού Δικαστηρίου, εκείνος που την υποβάλλει οφείλει να δηλώσει την τωρινή διαμονή του και να ορίσει αντίκλητο στην έδρα του δικαστηρίου, προς τον οποίο θα γίνονται όλες οι επιδόσεις και οι κοινοποιήσεις που αφορούν τον κατηγορούμενο. Ως αντίκλητος συνήθως ορίζεται ο πληρεξούσιος δικηγόρος του αιτούντα.
Η αίτηση εισάγεται για συζήτηση στο δικαστήριο που εξέδωσε την απόφαση, την πρώτη δικάσιμο ύστερα από τρεις ημέρες από τη σύνταξη της σχετικής έκθεσης για την αίτηση, χωρίς να προσκαλείται εκείνος που υπέβαλε την αίτηση. Ο αρμόδιος εισαγγελέας οφείλει να κλητεύσει, χωρίς να τηρήσει καμιά προθεσμία, τους μάρτυρες που τυχόν του προτάθηκαν από εκείνον που υπέβαλε την αίτηση.
- Η αίτηση ακύρωσης της καταδικαστικής απόφασης ποινικού Δικαστηρίου δεν θα πρέπει να έχει ασκηθεί ταυτόχρονα με άλλα ένδικα μέσα, γιατί τότε υπάρχει αδυναμία ακύρωσης της απόφασης. Συνήθως κρίνεται προτιμότερη η άσκηση έφεσης για να μην χαθεί ο πολύ σημαντικός δεύτερος βαθμός δικαιοδοσίας. Αν η δυνατότητα για έφεση δεν υπάρχει, τότε προτιμητέα είναι η αίτηση ακύρωσης.
- Η αίτηση ακύρωσης δεν αναστέλλει την εκτέλεση της απόφασης. Μπορεί όμως ο εισαγγελέας του δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση, μόλις πληροφορηθεί ότι ασκήθηκε η αίτηση ακύρωσης, να διατάξει την αναβολή ή την διακοπή της εκτέλεσης. Συνήθως η πληροφόρηση του Εισαγγελέα γίνεται με επιμέλεια του αιτούντα για να επιταχυνθεί η διαδικασία.
Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας ερήμην καταδίκης, ο πολίτης, εφόσον εξετάζεται στην προδικασία ή κατά την διάρκεια προκαταρκτικής εξέτασης, θα πρέπει να φροντίσει να δηλώσει την ισχύουσα διεύθυνση κατοικίας του, ώστε να χωρήσει έγκυρη επίδοση.
Επίσης, από 15 Σεπτεμβρίου 2024, έγκυρα επιδίδεται η σχετική κλήση ηλεκτρονικά στην ψηφιακή θυρίδα του πολίτη στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη (gov.gr – ΕΨΠ) ή σε διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είναι δηλωμένη στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, μαζί με κοινοποίηση στον δηλωθέντα αριθμό κινητής τηλεφωνίας.
Οπότε θα πρέπει ο πολίτης να έχει μεριμνήσει για την σωστή ενημέρωση των αρχών αναφορικά με τα ανωτέρω στοιχεία, ιδίως σε περίπτωση μεταβολής της κατοικίας, του κινητού τηλεφώνου ή διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις.
Το δικηγορικό γραφείο Γεωργίου Ε. Μαρκουίζου παρέχει υψηλού επιπέδου εξειδικευμένη νομική εκπροσώπηση στους εντολείς του, προσφέροντας υπηρεσίες απόλυτα εστιασμένες στις ανάγκες τους. Επισκεφτείτε μας στο γραφείο μας στην Καλλιθέα ή επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά: 21 1113 9711 είτε ηλεκτρονικά: info@markouizoslaw.com για να λύσουμε το δικό σας πρόβλημα