Αίτηση ακύρωσης της ποινικής διαδικασίας επί πλημμελημάτων

αίτηση ακύρωσης της ποινικής διαδικασίας επί πλημμελημάτων

Υπάρχουν φορές που κάποιος που δικάζεται από ποινικό δικαστήριο αδυνατεί να εμφανιστεί στη δίκη για λόγους ανωτέρας βίας, που μπορεί να αφορούν οτιδήποτε: π.χ. πρόβλημα υγείας, ατύχημα ή κάποια έκτακτη περίσταση που δεν έπαιρνε αναβολή. Ως λόγος ανωτέρας βίας λογίζεται ένα γεγονός αιφνίδιο και απροσδόκητο, το οποίο δεν μπορούσε να προβλεφθεί ούτε με μέτρα άκρας σύνεσης και επιμέλειας, και το οποίο εμποδίζει την εμφάνιση του κατηγορουμένου στην συγκεκριμένη ημέρα και ώρα όπου διεξάγεται η δίκη.

Ως συνέπεια, αν ο κατηγορούμενος δεν εκπροσωπηθεί από πληρεξούσιο δικηγόρο στην δίκη, ή δεν μπόρεσε εγκαίρως να γνωστοποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο στο δικαστήριο το ανυπέρβλητο κώλυμα εμφάνισής του στη δίκη και να ζητήσει την αναβολή της συζήτησης, τότε δικάζεται ερήμην και συνήθως καταδικάζεται χωρίς να έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να θεραπευθεί με την υποβολή αίτησης για ακύρωση της διαδικασίας στο ποινικό ακροατήριο, που πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία του κατηγορουμένου ή χωρίς την εκπροσώπησή του από συνήγορο.

δικαστήριο

Που υποβάλλεται η αίτηση ακύρωσης της ποινικής διαδικασίας επί πλημμελημάτων

Η αίτηση υποβάλλεται στον γραμματέα του δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση, μέσα σε ανατρεπτική προθεσμία δεκαπέντε ημερών από την έκδοσή της, και πρέπει να αναφέρει τους λόγους ανώτερης βίας ή το ανυπέρβλητο κώλυμα. Νέα αίτηση για ακύρωση της ίδιας διαδικασίας είναι απαράδεκτη σε οποιουσδήποτε λόγους και αν στηρίζεται.

Σε ποιες περιπτώσεις γίνεται δεκτή η αίτηση ακύρωσης της ποινικής διαδικασίας επί πλημμελημάτων και τι επιπλέον διαδικασίες απαιτούνται;

Η αίτηση αυτή επιτρέπεται μόνο για πλημμελήματα για τα οποία εκδόθηκε καταδικαστική απόφαση που δεν μπορεί να προσβληθεί με έφεση. Επίσης, η άσκηση της αίτησης ακύρωσης της διαδικασίας δεν αναστέλλει την εκτέλεση της απόφασης, και απαιτείται ο καταδικασθείς να υποβάλει στον εισαγγελέα του δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση να διατάξει την αναστολή της εκτέλεσης, ωσότου εκδικαστεί η αίτηση.

Σε περίπτωση μη χορηγήσεως της αναστολής, ο αιτών δύναται να προσφύγει στο δικαστικό συμβούλιο μέσα σε δύο ημέρες.

Η αίτηση για ακύρωση, μόλις υποβληθεί, εισάγεται προς εκδίκαση χωρίς να κλητευθεί εκείνος που την υπέβαλε, στην πρώτη δικάσιμο αμέσως μετά την υποβολή της, του δικαστηρίου που δίκασε, το οποίο αποφασίζει αμετάκλητα. Το δικαστήριο όμως είναι δυνατό να αναβάλει την συζήτηση για την αίτηση σε μεταγενέστερη ορισμένη δικάσιμο, αν προβάλλονται λόγοι ανώτερης βίας ή άλλα ανυπέρβλητα αίτια, εξαιτίας των οποίων εκείνος που υπέβαλε την αίτηση δεν μπορεί να εμφανιστεί στην συζήτηση της αίτησης για ακύρωση.

Αν γίνει δεκτή η αίτηση, ακυρώνεται η απόφαση που προσβάλλεται και διατάσσεται η νέα συζήτηση της υπόθεσης στην ίδια ή σε άλλη ρητή δικάσιμο κατά την οποία ο κατηγορούμενος οφείλει να προσέλθει χωρίς να κλητευθεί. Κατά της απόφασης που εκδίδεται δεν του επιτρέπεται για κανέναν λόγο νέα αίτηση ακύρωσης, καθώς η τελευταία χωρεί μόνο μία φορά.

 

Το δικηγορικό γραφείο Γεωργίου Ε. Μαρκουίζου παρέχει υψηλού επιπέδου εξειδικευμένη νομική εκπροσώπηση στους εντολείς του, προσφέροντας υπηρεσίες απόλυτα εστιασμένες στις ανάγκες τους. Επισκεφτείτε μας στο γραφείο μας στην Καλλιθέα ή επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά: 21 1113 9711 είτε ηλεκτρονικά: info@markouizoslaw.com για να λύσουμε το δικό σας πρόβλημα

 

Call Now Button