Εξωδικαστικός μηχανισμός και ρύθμιση οφειλών

εξωδικαστικός μηχανισμός

Η έκρηξη του ιδιωτικού χρέους οδήγησε τον νομοθέτη στην αρχή της περασμένης δεκαετίας να θεσπίσει τη δυνατότητα ιδιωτών να ρυθμίσουν τα χρέη τους, μέσω του νόμου για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα.

Σήμερα, η ισχύς του «Νόμου Κατσέλη» έχει παύσει και στη θέση του έχει υπεισέλθει ο «εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών». Σε αυτόν μπορούν να ενταχθούν ιδιώτες, επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Η αίτηση γίνεται online και αφορά την ρύθμιση όλων των υπαρχόντων χρεών απέναντι σε Δημόσιο, Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τράπεζες και servicers.

Το χαρακτηριστικό του «εξωδικαστικού μηχανισμού» είναι η αποφυγή των πολυδάπανων και χρονοβόρων δικαστικών διαδικασιών και η επίτευξη πρότασης ρύθμισης των οφειλών αυτοματοποιημένα, βάσει του ειδικού αλγορίθμου της πλατφόρμας, που λαμβάνει υπόψη την αξία της περιουσίας και του διαθέσιμου εισοδήματος, μετά την κάλυψη των εύλογων και ανελαστικών δαπανών, τόσο του οφειλέτη όσο και των συνοφειλετών –εγγυητών του.

Ο οφειλέτης μπορεί να δεχτεί ή να απορρίψει την προσφερόμενη λύση.

Η ρύθμιση των οφειλών ολοκληρώνεται με την καταβολή του συνόλου των δόσεων σε κάθε πιστωτή.

Αν ο οφειλέτης καθυστερήσει 3 δόσεις ή το 3% του συνολικά οφειλομένου ποσού σύμφωνα με τη ρύθμιση, κάθε πιστωτής μπορεί να καταγγείλει τη ρύθμιση με αποτέλεσμα την απώλεια αυτής ως προς τον συγκεκριμένο πιστωτή, γεγονός που συνεπάγεται την αναβίωση των απαιτήσεων πριν τη σύμβαση αναδιάρθωσης, αφαιρουμένων ποσών που τυχόν καταβλήθηκαν στο πλαίσιο της ρύθμισης. Οι απαιτήσεις αυτές καθίστανται ληξιπρόθεσμες και άμεσα απαιτητές.

εξωδικαστικός μηχανισμός, χρέη

Εξωδικαστικός Μηχανισμός ρύθμισης οφειλών: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

Τα πλεονεκτήματα για τον οφειλέτη από την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό, αφορούν σε «κούρεμα» έως 28% για τα χρέη που είναι εξασφαλισμένα με προσημείωση, προσφορά επιτοκίου 3% σταθερού για 3 έτη, δυνατότητα για έως 240 δόσεις για αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και έως 420 δόσεις προς χρηματοπιστωτικούς φορείς, αναστολή των μέτρων ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης (π.χ. πλειστηριασμοί και κατασχέσεις), εφόσον τηρείται η ρύθμιση, και έκδοση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Ποιοι οφειλέτες μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση

Προϋπόθεση για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό είναι η απόδειξη πραγματικής οικονομικής αδυναμίας από την πλευρά του οφειλέτη, των συνοφειλετών, καθώς και των εγγυητών.

Ειδικά για τους ευάλωτους οφειλέτες, προβλέπεται η αυτόματη και υποχρεωτική αποδοχή από τράπεζες και Δημόσιο της πρότασης αναδιάρθρωσης του χρέους τους.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι οφειλέτες με ποσό οφειλών που υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ, εάν αποδεικνύεται επιδείνωση της οικονομικής κατάστασής τους κατά ποσοστό τουλάχιστον 20%.

Μπορούν επιχειρήσεις να ενταχθούν σε ρύθμιση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού;

Στη ρύθμιση μπορούν να περιληφθούν οφειλές προς το Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, που έχουν βεβαιωθεί σε βάρος επιχειρήσεων που είναι σε λύση ή εκκαθάριση ή έχουν παύσει να υφίστανται, με αίτηση του τρίτου προσώπου που έχει εις ολόκληρον ευθύνη με την επιχείρηση αυτή.

Στο πλαίσιο του Μηχανισμού προβλέπεται η μερική διαγραφή έως 75% επί της βασικής οφειλής προς το Δημόσιο, έως 85% επί των προσαυξήσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ΑΑΔΕ και e-ΕΦΚΑ, έως 95% επί των προστίμων της ΑΑΔΕ, έως 80% επί της βασικής οφειλής, καθώς και έως 100% επί των τόκων προς τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων.

Για τις περιπτώσεις των μη ευάλωτων οφειλετών για τους οποίους έχει εκδοθεί πρόγραμμα πλειστηριασμού τίθεται όριο προκαταβολής, μέχρι 10% επί της οφειλής, ώστε οι πιστωτές να συναινέσουν σε ρύθμιση και να ανασταλεί έτσι ο πλειστηριασμός.

Η πρόσφατη νομοθετική μεταβολή έχει βελτιώσει τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών, προσδίδοντάς του μεγαλύτερη ευελιξία και δυνατότητα εξυπηρέτησης των οφειλετών, οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους ένα χρήσιμο εργαλείο για την επανεκκίνηση της οικονομικής τους ζωής.

 

Το δικηγορικό γραφείο Γεωργίου Ε. Μαρκουίζου παρέχει υψηλού επιπέδου εξειδικευμένη νομική εκπροσώπηση στους εντολείς του, προσφέροντας υπηρεσίες απόλυτα εστιασμένες στις ανάγκες τους. Επισκεφτείτε μας στο γραφείο μας στην Καλλιθέα ή επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά: 21 1113 9711 είτε ηλεκτρονικά: info@markouizoslaw.com για να λύσουμε το δικό σας πρόβλημα

Call Now Button